Wednesday, February 1, 2012

Ayam Mentega Rangup dan Sayur Campur

Selamat Hari Wilayah semua,

Wah, hari ni semua warga Wilayah tengah bercutilah ye. Walaupun jauh beribu batu tapi Malaysia tetap di hatiku..hihi..tetiba lak sentimental.

Neway, hari ni adalah hari yang ceria sebab semalam dah keluar result Uni. Memula memang cuak sangat nak tengok result. My classmate sibuk suruh check tapi knowing myself yang selalu gabra bewak ni, I will only check when there's no one around. Bukan apa, senang nak pikir action plan kalau jadi apa2 hihi....

Alhamdulillah, despite all the difficulties coz I was warded due to my miscarriage 2 days before the final presentation and a week after that I have to submit my final assignment. Memang gamble je tu yang tak sangka boleh lulus and even got distinction and merits for both subject, Syukur Alhamdulillah.

Since dah dapat result, baru lah semangat sikit nak start sem kedua ni dan semangat sikit nak masak2 and berjalan2 nih...hihi....(yang tu tak boleh miss lah kan).

Ok, hari ni kita share resipi yang simple tapi memang sedap, kira siapa2 masak pun gerenti sedap punyalah. Resipi asal agak pedas tapi sebab nak bagi bebudak kat rumah ni makan, so I omit all the chilli part, tapi pada yang suka pedas boleh tambah cili ikut suka. Resipi dapat dari rumah Love2cook. Kalau singgah dapur ni memang lama berhenti sebab macam2 resipi hebat ada.

Bahan binaan :-

2 keping dada ayam dipotong kecil
2 stalk daun kari di hiris
4 bji cili padi di hiris
1 batang cili hijau di hiris
1/2 labu bawang besar di hiris
2 sudu besar sos cili
Tepung jagung secukupnya untuk menyalut ayam
Garam dan madu secukup rasa

Bahan Perap:

1/2 sudu kecil stok ayam tak letak)
2 sudu kecil gula
1 biji telur
1 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1/2 sudu teh serbuk lada putih
garam secukup rasa

Mentega secukupnya untuk memasak.


Cara binaan :-

1. Perap ayam dengan bahan perapan selama 20 minit.
2. Salut ayam yang sudah diperap dengan tepung jagung dan goreng hingga garing, angkat dan ketepikan.
3. Dalam kuali lain, panaskan mentega dan tumis bawang, daun kari dan cili padi/hijau hingga garing.
4. Masukkan sos cili, garam, madu dan ayam yang telah di goreng tadi.
5. Kacau sebati, angkat dan hidang.


Tara...memang sedap tapi yang ni version tak de cili, kalau ada cili rasanya lagi kick.

Yang ni pulak sayur campur buat makan dengan ayam tadi.

Bahan binaan :-

Sedikit broccoli, kubis bunga dan carrot
1/2 labu bawang besar dihiris
2 ulas bawang putih di hiris
sedikit isi ketam di potong kecil
Sedikit air
Garam dan gula secukup rasa

Cara binaan :-

1. Tumis bawang hingga naik bau, masukkan isi ketam
2. Masukkan air dan boleh juga di tambah kiub ikan bilis waktu ni.
3. Bila agak mendidih, masukkan sayur2, kacau seketika dan boleh diangkat dan dihidang.


Ok, dah siap satu hidangan simple untuk hari ni.

0 comments:

 

Dapur Berasap © 2011 Designed by NC