Saturday, April 14, 2012

Kek Gulung Kasih


Salam bersiaran,

Huhu..kali ni pun kita share resipi tertangguh je lah yea sebab tuan  tanah sekarang tengah sibuk mengupdate assignment :)


Kali ni kita share resipi swiss roll. Resipi swiss roll ni guna resipi Kek Gulung Kasih dari dapur Dayang Jack macam yang dah buat dulu jugak sebab rasanya resipi ni yang paling menjadi dan paling kena dengan tekak. Cuma fillingnya guna mascarpone cheese and strawberry. End result, hmm...wallah. Sekelip mata je dah lenyap, kena pulak dengan tekstur kek yg gebus, macam cair je bila masuk dalam mulut hi...

Kek Gulung Kasih
Sumber : Dayang Jack @ Dapurku Sayang

Bahan Binaan :-


Kek Gulung Kasih

bahan-bahan :
70 g tepung gandum (diayak)
1 sudu besar susu tepung
3 biji telur A
60 g gula kastor
60 ml minyak masak sayuran/minyak jagung
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu kecil ovalette
Pewarna merah, hijau dan kuning



Cara Binaan :-


1. Panaskan oven 170-180C. Seperti biasa, sediakan loyang swiss roll. Alaskan dengan baking paper. Sapukan dengan sedikit mentega.

2. Satukan kesemua bahan di atas (kecuali minyak dan pewarna) di dalam mangkuk adunan, kemudian putar hingga gebu.

3. Setelah itu, tuangkan minyak masak/minyak jagung sedikit demi sedikit dan kacau sebati dengan senduk kayu atau rubber spatula.

4. Ambil 4 sudu besar untuk setiap adunan yang diwarnakan merah, kuning dan hijau.

5. Tuangkan adunan yang kosong di dalam loyang pembakar dan ratakan. Kemudian, tompok-tompokkan adunan merah, hijau dan kuning di atasnya (rujuk gambar di bawah). Tak perlu ditekan atau diratakan. Tetapi kalau hendak buat corak pun boleh juga.

6. Kemudian bakarlah hingga keperangan selama lebih kurang 20 minit. (DJ guna suhu 180C dan bakar kek selama 17 minit sahaja). Kepanasan suhu bergantung pada jenis oven masing-masing.

7. Setelah masak, keluarkan terus dari oven dan terbalikkan kek dan sejukkan sebentar.

8. Kemudian sapukan dengan jem/krim mengikut citarasa sendiri.

9. Gulung kek dengan kemas. Bolehlah dipotong dan dihidangkan. 



So far this is the best swiss roll recipe I've ever tried.


Selamat mencuba.

1 comments:

Saadon (adikacu) said...

Amboiii.. telioq chek tengok kek ni.

 

Dapur Berasap © 2011 Designed by NC