Wednesday, January 18, 2012

Ayam Sambal Cili Padi

Salam santun semua,

Sebenarnya memang sangat tak sempat nak menghapdet resipi kat blog ni. Walaupun sehari ada 24 jam tapi dalam 24 jam tu lah macam2 benda nak kena buat. Nak pulak time2 winter ni, siangnya pendek sangat. Pukul 4 petang tu dah gelap macam kul 8.


Ok, kali ni nak share resipi yang dah diuji keberkesanannya oleh Lever Brothers ni. Sekali lagi resipi diambik dari buku Lauk Melayu. Ternyata memang sangat tidak mengeciwakan....

Bahan binaan:-

Bahan A

500 g ayam dipotong sederhana, perap dengan garam dan kunyit.
1 helau daun kunyit dihiris halus (tapi tak letak sebab tak de)
1/2 sudu teh serbuk kunyit (pun tak letak sebab ayam dah berkunyit)
2 biji limau nipis (ambil jusnya)
sedikit jus asam jawa
garam dan gula secukup rasa
Bahan B (Dikisar)

10 biji cili padi
15 biji cili kering
1 batang serai
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih

Cara binaan:-

1. Goreng ayam, angkat dan ketepikan.
2. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan2 B dan goreng hingga pecah minyak.
3. Masukkan daun kunyit dan serbuk kunyit.
4. Masukkan jus asam jawa, garam dan gula secukupnya.
5. Masukkan ayam goreng dan kacau sehingga sebati. Akhir sekali masukkan jus limau nipis, sedia untuk dihidang.

Ok, resipi ni lebih kurang je macam sambal ayam goreng biasa cuma rasanya memang lagi terangkat sebab ada cili padi. Makan dengan nasi panas2 pergh..memang bertambah lah makan sebab pedas dan sedap :)

0 comments:

 

Dapur Berasap © 2011 Designed by NC