Hari ni dah masuk hari ke-4 kami berpuasa tapi kalau kat Malaysia baru masuk hari ke-3. Hari ni cuaca agak terik dan terasa bahangnya sampai ke dalam rumah. So memang tak larat sungguh nak keluar rumah. Kalau keluar pun pagi2 tadi sebelum cuaca betambah terik, itupun sebab nak kena gi check up kalau tidak memang tak sanggup rasanya nak keluar.
Kat London ni macam ni lah pulak rupa cuacanya. Kadang2 tu walaupun panas tapi terasa nyaman dan kadangkala agak sejuk dek tiupan angin. Tapi ada juga waktunya terutamanya macam minggu ni cuacanya agak terik, hampir sama macam kat Malaysia.
Neway, hari ni tak ada acara masak2 sangat sebab nak berbuka di rumah kawan. Paling tidak pun sediakan serba sedikit manisan sebagai buah tangan. So, hari ni kita share resipi Iftar semalam - Nasi minyak Terengganu dari dapur Kak Noor Masri, Ayam Masak Kerisik dan Orek2 dari Buku Resipi Lauk Pauk Melayu dan Acar Rampai, resipi olahan sendiri.
Nasi Minyak Terengganu
Sumber : Noor Masri
Bahan binaan: -
4 cawan beras basmathi
4 1/2 cawan air - jika guna beras lembut kurangkan air atau
mengikut kesesuaian beras trsbt.
1/2 cawan susu cair
1 sudu kecil garam
pewarna kuning
2 helai daun pandan -disimpul
Bahan utk menumis:
1 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar majerin
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
1 inci kulit kayu manis
1/2 in halia ]
3 ulas bawang merah] dimayang
1 ulas bawang putih]
Cara binaan:-
1. Beras dicuci kemudian ditoskan
2. Panaskan minyak sapi dan majerin dlm periuk. Masukkan bahan
tumis
3. Goreng hingga naik bau/kekuningan
4. Masukkan beras dan daun pandan, kacau sekata
5. Masukkan air dan susu
6. Tanak hingga kering, kemudian masukkan pewarna kuning.
Biarkan seketika
7. Kemudian gemburkan nasi guna garpu
Ayam Masak Kerisik
Sumber : Buku Lauk Pauk Melayu (Boleh cari kat MPH atau mana2 kedai buku)
Bahan Binaan:-
1 ekor ayam
2 biji buah tomato (di belah 4)
4 biji ubi kentang (di belah 4)
2 cm halia
10 ulas bawang merah dikisar
5 ulas bawang putih dikisar
5 sudu besar rempah kari ayam/daging
2 kuntum bunga lawang
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh halba
1 sudu teh biji sawi
1/2 cawan santan pekat
2 sudu besar kerisik
3 tangkai cili merah di belah 2
sedikit air
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis
Cara Binaan :-
1. Bersihkan ayam dan potong kecil
2. Perap ayam dengan bahan kisar dan rempah kari selama 1/2 jam
3. Panaskan minyak, tumis bunga lawang, halba, biji sawi, halia dan jintan manis.
4. Bila terbit bau, masukkan ayam, kentang dan air. Biarkan ayam empuk.
5. Kemudian masukkan santan, cili merah, kerisik dan akhir sekali buah tomato. Kacau rata dan boleh dihidang.
Note: Memang unik rasa hidangan ni, ada ala2 kari dan rendang sikit2 dan memang sesuai di hidang dengan apa jenis hidangan lain pun. Yang ni wajib cuba, highly recommended..cewah.
Acar Rampai
Bahan Binaan :-
1 biji timun di buang biji dan di potong jejari - Rendam dalam air garam
1 biji carrot di potong jejari - rendam dalam air garam
3 ulas bawang putih di hiris
1 sudu besar cuka makan
1/2 cawan air
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh biji sawi
1 sudu besar jus oren
Cara Binaan :-
1. Tumis bawang putih.
2. Masukkan serbuk kunyit dan air biar hingga mendidih.
3. Masukkan timun dan carrot, kacau sebati.
4. Masukkan gula, cuka dan jus oren serta biji sawi. Kacau rata dan boleh diangkat.
Orek-Orek
Sumber : Buku Lauk Pauk Melayu
Bahan Binaan :
A
1 biji kentang
50 g kacang tanah
50 g ikan bilis
100 g tempe - agak2 je
1 sudu makan gula
1 sudu makan jus limau nipis
1 sudu teh garam
B - di kisar halus
3 biji cili merah
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
Cara Binaan:-
1. Ubi kentang di potong memanjang dan di goreng. Goreng kacang tanah, ikan bilis dan tempe, ketepikan.
2. Tumis bahan B hingga terbit minyak.
3. Masukkan semua bahan A dan gaul sebati.
Tada..dah penuh pun meja. Actually nasi minyak ni boleh je digandingkan dengan lauk2 lain macam ayam masak merah, pajeri nenas atau rendang. Tapi so far, kombinasi lauk ni tidak mengecewakan especially ayam masak kerisik tu memang marvellous pekena dengan nasi minyak ni.
Selamat mencuba.
0 comments:
Post a Comment