Wednesday, June 13, 2012

Ayam Burma

Salam semua,

Hmm...hari ni kita bersiaran lewat sikit sebab bila dah nak masuk senja ni baru mata ni boleh bukak, kalau tak asyik membuta je dalam selimut. 

Hari ni kita share resipi Ayam Burma yang sangatlah sedap dan mudah nak disediakan. Resipi ni dapat dari dapur Mat Gebu dan rasa Ayam Burma ni seakan2 rendang pun ada, seakan2 kari pun ada.

Ok, jom tengok resipi.



Ayam Burma

Bahan Binaan :-

500 gram ayam, potong pada saiz sederhana, cuci bersih dan toskan*
3 camca besar sos tiram*
1/2 camca teh serbuk kunyit*(*disatukan, gaul rata dan perap 20 minit)
1 camca besar rempah kari daging (mat guna rempah Baba's)
1 cawan air
1 kiub pati ayam
1 biji tomato, belah 4
15 helai daun pudina
Secubit gula

Bahan Dikisar :-
3 biji cili merah, buang bijinya
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 cm halia
1 batang serai, hiris halus




Cara Binaan :-


1. Satukan bahan kisar halus dengan serbuk kari. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar + serbuk kari tadi hingga harum, masukkan ayam, gaul rata dan masak sekejap hingga ayam kecut. Tuang air, kacau dan masak dengan api sederhana hingga mendidih.

2. Masukkan pati ayam (hancurkan) dan secubit gula. Kacau dan masak hingga pekat. Akhir sekali masukkan tomato dan daun pudina, kacau rata, masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api.  



Ha..senangkan dan rasa dia memang kelas. Kalau agak2 malas nak masak rendang, boleh je ganti dengan Ayam Burma ni. Selamat mencuba.


0 comments:

 

Dapur Berasap © 2011 Designed by NC