Salam semua,
Hmm...hari ni kita bersiaran lewat sikit sebab bila dah nak masuk senja ni baru mata ni boleh bukak, kalau tak asyik membuta je dalam selimut.
Hari ni kita share resipi Ayam Burma yang sangatlah sedap dan mudah nak disediakan. Resipi ni dapat dari dapur Mat Gebu dan rasa Ayam Burma ni seakan2 rendang pun ada, seakan2 kari pun ada.
Ok, jom tengok resipi.
Ayam Burma
Sumber : Dapur Tanpa Sempadan
Bahan Binaan :-
500 gram ayam, potong pada saiz sederhana, cuci bersih dan
toskan*
3 camca besar sos tiram*
1/2 camca teh serbuk kunyit*(*disatukan, gaul rata dan perap
20 minit)
1 camca besar rempah kari daging (mat guna rempah Baba's)
1 cawan air
1 kiub pati ayam
1 biji tomato, belah 4
15 helai daun pudina
Secubit gula
Bahan Dikisar :-
3 biji cili merah, buang bijinya
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 cm halia
1 batang serai, hiris halus
Cara Binaan :-
1. Satukan bahan kisar halus dengan serbuk kari. Panaskan
minyak dalam kuali, tumis bahan kisar + serbuk kari tadi hingga harum, masukkan
ayam, gaul rata dan masak sekejap hingga ayam kecut. Tuang air, kacau dan masak
dengan api sederhana hingga mendidih.
2. Masukkan pati ayam (hancurkan) dan secubit gula. Kacau dan
masak hingga pekat. Akhir sekali masukkan tomato dan daun pudina, kacau rata,
masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
0 comments:
Post a Comment