Salam bersiaran,
Ohw..hari ni takde menu yang spesel sebab agak busy dengan persiapan nak buat kek untuk En. Hubby punya birthday esok. So hari ni kita share salah satu resipi tertunggak lagi ya.
Seperti sedia maklum, ah kak memang sangat tak pandai nak buat kuih muih tradisional ni, yang pandai cuma makan je. Tapi disebabkan dah duduk jauh beribu batu ni, yang tak pandai pun boleh je jadi pandai.
Ini ler first time dalam seumur hidup buat kuih onde onde atau buah melaka ni. Kalau tengok bahan binaannya memang senang sangat tapi kena cuba sendiri baru tau boleh buat ke tidak kan. Resipi ni tengok kat Fotopages Chef Hanieliza.
Bahan binaan : -
2 cawan tepung pulut
jus pandan secukupnya
2 ketul gula melaka
Cara Binaan : -
1. Bancuh tepung pulut dengan air pandan sedikit demi sedikit hingga adunan boleh digentel.
2. Ambil sebesar ibu jari dan leperkan.
3. Masukkan gula melaka di tengahnya dan tutup semula. Buatkan bulat.
4. Panaskan air hingga mendideh.
5. Masukkan bebola pulut tadi.
6. Bila kuih timbul boleh diangkat dan toskan dalam tapisan.
7. Golekkan kuih di atas kelapa parut yang bercampur sedikit garam.
8. Hidangkan.
Ok, dah pun boleh dimakan untuk hidangan petang atau pagi atau bila2 je lah. Selamat mencuba.
0 comments:
Post a Comment