Wednesday, March 14, 2012

Tart Nenas


Salam Aidilfitri....eh...hihi...awal pulak raya tahun ni ye.


Hari ni rasa macam nak makan kuih raya pulak. Lagi pun saja je nak mencuba resipi2 kuih raya yang kena ngan tekak so nanti nak dekat raya tak ler kelam kabut. Maklumlah, duduk kat perantauan ni, nak kuih raya kenalah buat sendiri, kalau kat Malaysia memang main order je.


Nak pulak kuih tart ni yang nampak macam senang nak buat tapi renyah jugak. Dari proses nak buat jem sampai lernak jadi biskut macam ni.


Anyway, kali ni kita cuba resipi dari dapur Mat Gebu dulu. Esok2 kalau datang angin rajin lagi, kita cuba lak resipi lain.


Tapi memula sekali kita kena buat jem dia dulu. Jem ni resipi sendiri je.



Bahan binaan jem :-


2 biji nenas masak
2 cawan gula (Ikut suka nak manis atau kurang dan bergantung pada kemanisan nenas jugak)
Sehelai kain kasa


Cara Binaan Jem :-


1. Kopek nenas dan parut.
2. Masukkan nenas yang telah diparut (sedikit demi sedikit) ke dalam kain kasa tadi dan perah air nenas hingga kering.
3. Campurkan parutan nenas yang telah diperah tadi dengan gula ke dalam periuk dan masak hingga pekat.
4. Angkat dan ketepikan.


Tart Nenas
Sumber : Mat Gebu


Bahan Binaan Doh :-



230 gram mentega berkualiti tinggi  
400 gram tepung gandum*
40 gram tepung kastard*(*disatukan dan diayak)
50 gram gula aising
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla
Inti nenas secukupnya, digentel sebesar duit 5 sen
Kuning telur untuk disapu



Cara Binaan :-


1. Putar mentega dan gula aising hingga sebati. Masukkan kuning telur dan esen vanilla. Putar rata. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut. Mati kan mixer, ratakan adunan, dan tutup dengan tuala dapur bersih yang telah dilembapkan.

2. Isi sedikit doh tadi dalam acuan tekan yang dipasang muncung tat gulung. Picit panjang hingga habis. Letak inti tadi dan gulung kemas2. Alih ke dalam dulang pembakar, buat hingga siap.

3. Sapu kuning telur atas tat gulung tadi dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 20 - 25 minit atau hingga kuning keemasan. Keluarkan tat dari oven dan biar 2-3 minit dalam loyang pembakar.

4. Alih atas jaringan dan biar sejuk, simpan dalam bekas kedap udara.



Ok, dah siap. For me kulit tart ni just nice, tak terlalu rapuh atau keras. Rasa memang kena dah dengan tekak dan penggunaan tepung kastard menyebabkan kaler dohnya nampak cantik. 


Next time kita cuba resipi yang lain pulak. Selamat mencuba.


0 comments:

 

Dapur Berasap © 2011 Designed by NC