Salam semua,
Ohw...minggu ni memang not a good week for me as I'm still not stable. Kengkadang badan jadi panas tapi inside I feel so cold. Bila makan ubat, rasa sihat sikit tapi lepas tu jadi balik. Memang semua benda yang nak di buat rasa tak kena je. Dah lah minggu ni En. Hubby ada kerja kat luar, so memang lagi lah kelam kabut, mana nak membeli barang dapur, nak menghantar kek ke kedai dan macam2 lagi lah. Memang haru biru je rasanya minggu ni.
Ok, enuff of that. Today's recipe pun kira resipi tertangguh sebab kuih bakar ni buat masa majlis BBQ minggu lepas jugak. Btw, ini ler pertama kali buat kuih bakar ni, biasanya tengok my MIL je sebab my MIL memang buat berniaga kuih ni. Tapi tu lah kan, masa kat sana, tengok2 gitu je, kat sini baru terhegeh2 nak buat sebab ni pun kuih kegemaran En. Hubby dan bebudak kat rumah ni sebab memang dah selalu sangat makan kuih buatan embahnya ni.
So hari ni ah kak cuba lah buat kuih ni guna resipi yang sama macam yang my MIL buat cuma my MIL ni buat mana ada pakai sukat2, semua maian agak2 sebab dah biasa kan, tapi dia bagi sukatan anggaran untuk ah kak. Untuk resipi ni dapat dalam 3-4 keping sahaja kalau pakai acuan bahulu kemboja ni.
Ok, jom tengok resipi.
Kuih Bakar Pandan a.k.a Bahulu Kemboja
Sumber : Ibu Mertuaku :)
Bahan Binaan :
260 g tepung gandum
260 g gula
4 biji telur
1 cawan santan
1 cawan air pandan
1 sudu makan minyak sapi
sedikit pewarna hijau
Sedikit bijan yang telah di sangai
Cara Binaan :-
1. Panaskan oven pada suhu 180C.
2. Bancuh semua bahan dalam mangkuk dan kacau sebati. Bancuhan ni seakan-akan adunan kuih dadar.
3. Panaskan acuan dalam oven sebentar, keluarkan dan sapu sedikit minyak.
4. Tuang adunan dalam acuan 3/4 penuh dan tabur dengan bijan.
5. Bakar selama 45 minit atau sehingga masak.
Alhamdulillah, rasa dan tekstur memang sama macam yang my MIL buat cuma santan kat sini pakai santan dalam tin jadi kurang sikit lemaknya.
Selamat mencuba.
0 comments:
Post a Comment