Salam semua,
Minggu ni cuaca kat London ni dah naik mereng sikit. Sepatutnya sekarang dah nak masuk spring, so cuaca sepatutnya panas tapi minggu ni cuaca jadi sejuk semacam. At some part of UK siap turun snow lagi sekali. Memanglah dunia semakin tua dan uzur.
Neway, come back to today's menu, I must say that I love agar2 or puding so much. Cuma masa kat Malaysia, I hardly got time to make any sebab sibuk dengan kerja dan tempahan kek memanjang. So masa free ni lah nak mencuba macam2 jenis agar2 yang teringin sangat nak makan.
Agar agar lumut ni ala2 agar2 tradisional jugaklah. Ada yang buat kaler hijau dan guna daun pandan, ada yang pakai gula melaka macam ni. Dua2 rasa tetap sama, manis dan berlemak. Resipi kali ni tengok kat dapur Mat Gebu. Yang bagusnya buat agar2 ni, bahan2nya tak banyak dan masa nak membuat pun tak panjang tapi hasilnya memang marbeles..:)
Ok, jom tengok resipi.
Agar Agar Lumut
Sumber : Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan
Bahan Binaan :-
45 g agar2 tali, kerat dan rendam dengan 1.5 liter air selama 15 minit
100 g gula Melaka, potong kecil
3/4 cawan gula pasir
2 helai daun pandan, disimpul
1/4 pewarna coklat (jika suka)
500 ml pati santan*
1 biji telur*
1 camca teh esen vanilla*
Secubit garam*(*disatukan dan pukul rata dengan whisk)
Cara Binaan :-
1. Jerang agar2 bersama daun pandan, gula melaka dan gula pasir hingga agar2 larut. Tapis bancuhan ke dalam periuk lain. Biar mendidih.
2. Masukkan bancuhan santan tadi dan masak hingga mendidih dan kelihatan seakan berbiji2. Matikan api dan tuang dalam bekas yang sesuai. Biarkan sejuk dan betul2 keras sebelum dipotong.
Ok, dah siap. Agar2 ni memang lagi sedap kalau dimakan sejuk2. Untuk adunan ni boleh dapat satu loyang besar atau kalau pakai acuan kecik2 macam ni boleh dapat anggaran 15 - 18 biji.
Selamat mencuba.
0 comments:
Post a Comment