Salam bersiaran,
Hari ni ada satu lagi Majlis Ilmu dan kali ni buat kat East Ham. Biasanya bila buat Majlis makan2 macam ni, kitprang akan pakat2 untuk bawak lauk atau masakan dari rumah masing2 buat tambah2 sebab nak harap semua tuan tanah yang sediakan memang pengsan lah kan.
So hari ni ah kak bawak roti jala makan dengan kari daging ni selain 2 biji kek untuk sambutan Hari jadi pulak selepas habis majlis Yaasin tu nanti.
Roti jala ni memang sempoi je, resipi ibundaku. Kalau ikutkan umi memang tak pakai sukat2, semua main agak2 je. Tapi kat sini ah kak share kan resipi yang ada sukatan tapi cuma sebagai panduan. Kena agak2 sendiri untuk tengok tahap kecairan adunan roti jala tu.
Bahan binaan :-
2 cawan tepung gandum
sedikit garam
2 biji telur
1 1/2 cawan air (tambah lagi kalau terlalu pekat)
setitik pewarna kuning (lebih kurang)
Cara binaan :-
1. Campurkan semua bahan dalam mangkuk dan kacau sebati. Lagi elok kalau di blend supaya lebih cair dan mudah nak menjala :)
2. Dah siap, masukkan adunan dalam acuan roti jala dan bua pusingan diatas kuali non-stick.
3. Agak2 adunan dah masak, terus angkat dan gulung.
Dah siap. Simple kan. Boleh lah dimakan dengan kari daging atau ayam atau serawa durian atau sambal pun boleh.
1 comments:
Senang je rupanya.. he.. ingatkan susah nak buat. TQ
Post a Comment