Tuesday, February 7, 2012

Bawal Masak Kuali

Salam semua,

Cepat betul masa berlalu kan, sedar2 dah masuk minggu kedua bulan Februari. Tapi minggu depan ahkak relax sikit sebab ibunda ku yang tercinta akan datang berkunjung selama sebulan. Bila mak dah datang, maka bolehlah bercuti dari masak memasak sekejap sebab nak rasa air tangan mak pulak hihi...

Neway, semalam gi beli ikan and jumpa ikan bawal. Dah lama jugak rasanya tak makan ikan bawal ni sejak datang ke sini. Tapi ikan bawal kat sini lain sikit dari kat Malaysia sebab rupanya mak aih, besar ya amat. So tak dapatlah nak goreng sekor2 dia je dalam kuali tu, tak muat, maka haruslah dipotong2. ikan ni ah kak buat masak kuali. Resipi asal tengok kat Myresipi tapi namanya kembung masak kuali. Sebab dah guna ikan bawal, so kita tukar ler jadi bawal masak kuali. Kut esok2 nak guna seabass, jadilah seabass masak kuali pulak :)

Bahan binaan :-

1 - ekor ikan bawal kecil (ikut lah jenis ikan yang di guna)
4 sudu besar cili yang telah dikisar
1 biji bawang besar *
2 ulas bawang putih *
1/2 inci halia, kunyit hidup dan lengkuas *
(Kisar bahan bertanda *)
2 batang serai di titik
1 sudu kecil halba
1/3 cawan santan
2 sudu besar air asam jawa
sedikit kiub ikan bilis
garam dan gula secukup rasa

Cara binaan :-

1. Bersihkan ikan, perap dengan garam dan kunyit, goreng dan ketepikan.
2. Dalam kuali lain, tumis bahan kisar hingga naik bau, masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak sedikit.
3. Masukkan air asam jawa dan halba, tumis hingga sebati. Boleh tambah air jika agak kering.
4. Masukkan santan, kiub ikan bilis, garam dan gula secukup rasa.
5. Masukkan ikan yang telah di goreng tadi dan kacau sebati. Boleh diangkat dan di hidang.

0 comments:

 

Dapur Berasap © 2011 Designed by NC