Thursday, January 26, 2012

Wantan

Salam semua,

Hmm...sebenarnya dah lama niat nak buat wantan ni sebab teringat2 masa makan kat Restoran Chan Abdullah kat Bangi dulu, sedap wantan dia. So last week lagi dah beli kulit wantan ni cuma slot masa je yang tak cukup nak masak wantan ni. Since hari ni masak simple je, so kita buat appetiser sekali.


Sebenarnya tak lah susah mana nak buat wantan ni, cuma buat isinya aje sebab kulitnya boleh beli yang dah siap. Neway, wantan ni boleh di goreng atau masak dalam sup. So, hari ni buat 2 version, separuh letak dalam sup bayam untuk bebudak makan dan lagi separuh buat goreng.


Bentuk wantan ni pun kita boleh buat ikut suka hati kita je cuma bentuk yang biasa ialah bentuk yang ala2 sup bunjut tu. Tapi hari tu masa tengok Masterchef Professional kat sini nampak diorang buat bentuk ala2 kipas ke sampan ni, nampak menarik sangat, so kita pun cuba lah. Tak susah sangat nak buat apa2 bentuk pun sebab kulit wantan ni jenis yang pliable.



Ok, for the recipe pun ada macam2 version, tapi as usual ah kak punya eversion main campak2 je.

Bahan binaan :-

200 g isi ayam atau udang (kita campur je sebab dua-dua pun ada)
1 batang carrot di sagat
sedikit daun bawang dihiris
1 sudu bear minyak zaitun
1 sudu besar tepung gandum
2 sudu kecil kicap cair
sedikit garam dan gula secukup rasa
Kulit wantan secukupnya dan minyak untuk menggoreng


Cara binaan :-

1. Campur semua bahan ke dalam satu bekas dan gaul sebagti.
2. Sudukan isi ayam tadi ke atas kulit wantan tadi dan sapu sedikit air di hujung kulit untuk melekatkan wantan tadi.
3. Buat hingga habis dan boleh digoreng atau dimasukkan ke dalam kuah sup.


Dah siap, bolehlah di jadikan appetiser atau untuk minum petang.

3 comments:

Anonymous said...

yg bentuk sup bunjut tuh.. ikat pakai apa??

Anonymous said...

Bentuk sup bunjut tuh..ikat pakai apa???

Anna said...

Yang itu ikat pakai daun kuchai.

 

Dapur Berasap © 2011 Designed by NC