Hmm..hari ni kita masak udang pulak. Selalunya udang ni buat masak sambal je, takpun buat masak lemak cili api. Tapi asyik makan lauk yang sama pun bosan jugak. So, belek punya belek, jumpa resepi yang nampak menarik ni dari Buku Lauk Melayu. Memandangkan bahan2 pun dah ada, so kita cubalah masak rendang udang minangkabau ni.
Bahan binaan:-
Bahan A
10 ekor udang besar
minyak untuk menggoreng
4 sudu teh serbuk cili
1 1/2 mangkuk santan
2 batang serai
2 helai daun kunyit
1/2 cawan kerisik
Bahan B (Dikisar)
1 sudu besar ketumbar biji
1/2 sudu teh jintan putih
1/2 sudu teh jintan manis
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
5 cm halia
5 cm kunyit hidup
10 tangkai cili padi
5 cm lengkuas
Cara Binaan :-
1. Panaskan minyak, goreng udang hingga kekuningan, angkat dan toskan minyak.
2. Tumis bahan B dan serbuk cili hingga naik bau.
3. Masukkan santan sedikit demi sedikit, kacau.
4. Masukkan serai dan daun kunyit. Masak hingga kuah menjadi pekat. Perasakan dengan garam dan gula.
5. Masukkan udang dan kerisik, gaul hingga sebati. Sedia di hidang.
Ok, dah siap. Memang sedap rendang udang ni rupanya. Tak rugilah cuba resepi ni. Nak pulak makan ngan nasi panas2..pergh...memang layan.
0 comments:
Post a Comment