Monday, May 2, 2011

Roti Gulung Sardin

Semalam ada tetamu kat rumah meneman kitorang anak beranak sebab en hubby berkursus. So pepagi dah bangun wat breakfast simple ni. Resepi asal dari dapur En. Mat Gebu tapi dehaka sikit, dia pakai tuna, kita pakai sardin sebab stok tuna tak de yang ada sardin je. Itu pun setin kecik je.

 
 Roti Gulung Sardin

BAHAN INTI :-)
1 tin ikan sardin
1 biji bawang besar saiz sederhan, didadu kecil
1 camca besar cili kering yang dah blend atau cili boh atau cili sos (kalau tak nak pun tak pe)
 Garam dan gula secukup rasa

BAHAN2 LAIN :-)
2 biji telur, dipukul sedikit dengan 1 camca besar susu air dan secubit garam
7 - 8 keping roti sandwich Gardenia
Serbuk roti secukupnya


CARA MEMBUATNYA :-) 
UNTUK INTI :- Tumis bawang hingga naik bau, masukkan sardin, cili blend atau yg sewaktu dengannya. Perasakan dengan garam dan gula. Bila dah masak, angkat dan ketepikan.

  1. UNTUK SARDINE ROLL :- Canai sedikit roti sandwich tadi hingga leper. Ambil 1 camca besar penuh inti dan ratakan pada 2/3 bahagian roti, sapu telur pada bahagian depannya. 
  2. Gulung kemas dan ketepikan. Buat kaedah sama pada baki bahan2 hingga siap. Kemudian celup dalam telur tadi dan golek atas serbuk roti hingga semua bahagian bersalut rata. Ketepikan dan buat hingga siap.
  3. Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan, angkat, tos dan letak atas beberapa kepingan paper towel. 

0 comments:

 

Dapur Berasap © 2011 Designed by NC