Salam bersiaran semua,
Hari ni ada majlis bacaan Yasin kat Ilford, rumah Izu my University mate. So ah kak buat kek choc cheese ni sebagai buah tangan. Nama kek ni memang panjang kan. Resipi ni dapat dari salah satu laman blog masak-memasak ni jugak AKAN TETAPI ah kak tak ingat yang mana satu sebab dah lama di peram resipi ni, so memang dah tak teringat back link nya. So kepada tuan punya resipi atau sesapa yang pernah terjumpa resipi asal ni, mintak halal ya. Kita share kat dapur ni pulak.
Tuan punya resipi ni namakan kek dia Luxurious Choco Moist Cheezy Cake ada sebabnya. Cake ni memang moist dan rasa chocolate nya memang sangat rich. Salah satu sebab mungkin sebab menggunakan ice cream powder. Kalau tak de boleh ganti dengan horlick jugak.
Luxurious Choco Moist Cheezy Cake
Bahan binaan Kek Coklat:-
1 cawan serbuk koko (di ayak)
3/4 cawan gula halus
250 g butter
1 cawan susu segar
1/2 cawan susu pekat
135 g tepung gandum (di ayak 2 kali)
30 g vanilla ice-cream powder (or any flavour or horlick)
1 tsp soda bikarbonat
3 biji telur
Bahan binaan Lapisan Cheese :-
250 g cream cheese
100 g coklat putih (I used 120 g sugar)
2 biji telur gred A
30 g tepung gandum
Cara binaan Kek Coklat :-
1. Masukkan serbuk koko, susu pekat, susu cair, butter dan gula ke dalam bekas tahan panas dan masak dengan kaedah double boil. Bila semua bahan cair, tutup api dan biarkan sejuk seketika.
2. Ayak kedua2 jenis tepung bersama soda bikarbonat dan ketepikan.
3. Pukul telur sedikit dan masukkan ke dalam adunan coklat tadi dan kacau rata.
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul rata dengan spatula. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Ketepikan.
Cara binaan Lapisan Cheese :-
1. Masukkan semua bahan lapisan cheese ke dalam mangkuk dan di pukul hingga gebu (I used stand mixer). Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
Cara memasak :-
1. Masukkan satu adunan coklat ke dalam acuan yang telah di griskan dengan butter dan kukus selama 15-20 minit.
2. Kemudian masukkan satu adunan cheese dan kukus lagi selama 15-20 minit.
3. Ulangi langkah 1 dan 2 hingga semua adunan habis.
4. Setelah sejuk, boleh dikeluarkan dari acuan dan dihias dengan chocolate ganache, cream atau makan macam tu je pun boleh.
Ok, dah pun siap. Kek ni memang lembut mungkin sebab di kukus berbanding kalau kek yang di bakar agak kering. On overall, memang kena dengan tekak lah kek ni, tak terlalu muak walaupun berlapis2 cheese dan coklat. Ok, ah kak nak bersiap ni, sampai jumpa lagi.
Status terkini : Dah jumpa dah tuan punya resipi ni iaitu Singgahsana Kitchen kat SINI ya.
0 comments:
Post a Comment