Tuesday, May 31, 2011

Labu oh Labu

Salam semua,

Semalam sebelum ambik bebudak kat rumah MIL sempat lagi menyinggah ke pasar tani kat rumah aku ni. Aku suka gi pasar tani ni sebab ada makcik yang jual sayur2 kampung dan memang fresh macam baru petik dari pokok je. Tengah duk pilih2 sayur ternampak lak cik labu yang cumil. Aku ni kalau ikut membeli labu ni memang dah banyak kali tapi tak pernah sempat nak jadikan makanan, selalunya sampai busuk lembik lah cik labu tu bertapa dalam peti sejuk tu, last2 jadi habuan cik tong sampah jugak. Tapi kali ni hantu sudah  mari lah kut, bersemangat betul walaupun aku tak tau lagi apa nak aku buat ngan labu sebijik tu tapi aku angkut je apa2 yang aku rasa berkaitan kat kedai makcik tu. 

Dalam perjalanan gi rumah MIL baru dapat lampu nak buat lepat labu. Aku memang tak berapa gemar makan lepat, tapi kalau lepat ubi atau labu, aku boleh on lagi. Lepas berguru serba sikit dengan Kak Ani, jiran mak mertua aku yang memang pakar bab2 kuih tradisional ni maka bermulalah operasi..hihi...

Gigih betul aku menokak labu ni sebab nak lah direbus dulu bagi lombut kan. Dah rupa  macam tikus membaiki labu je aku rasa, berpoluh akak kat dapur. Ni kalau tak jadi memang saje buat naya kat aku. 

Akhirnya setelah gigih berhempas pulas...hee..macam ler susah sangat kan...


Tara..siap jugak lepat aku. Hmm..memang sedap lah resepi Kak Ani ni. Konpem kena gi menuntut ilmu lagi sebelum ke UK nanti. Kak Ani ni memang tersangat pandai buat kuih2 gini. Aku ni bab kuih2 tradisi ni memang fail sikit, kalau kuih omputeh tu cepat je pandainyer walaupun itu lah pertama kali negok rupa kejadiannya.

Memang seketul je yang aku snap  sebab cuma 3 bijik je yang sempat ku selamatkan untuk bagi pada mak mertua aku ngan Kak Ani untuk rasa sebagai bahan bukti. Yang lain dah selamat masuk ke dalam usus besar rakyat jelata rumah ni. Oh..suka ya.....:) Tapi sebenornya makan apa2 pun kalau tengah panas2 kan memang sodap....he....

Oh ya lupa lak nak tepek resepi. Aku buat 1/2 je dari resepi asal sebab tak larat nak kopek labu dah, pakai setengah bijik je. Balance tu nanti lah ku pikir apa lak projek seterusnya....

Lepat Labu

Bahan Binaan :-

500 g labu direbus hingga lembut dan di lecek
125 g santan kelapa
150 g gula pasir (boleh adjust ikut suka)
190 g tepung gandum
sedikit garam
Daun pisang yang dah di layur atas api secukupnya
Sedikit kelapa parut di gaul dengan garam untuk di buat inti

Cara Binaan :-

1. Campur semua bahan tadi kemudian ambil sesudu dan letak atas daun pisang. Kemudian letak sesudu inti kelapa dan tutup dengan sedikit adunan tadi. Lepas tu lipat daun pisang tadi dan kukus selama 15 - 20 minit. (bab yang cara binaan ni aku taram je sebab yang ni aku tak tanya lak kat Kak Ani tu, aku agak2 je..boleh gitew??)

Monday, May 30, 2011

Donut J.Co ke?

Salam semua,

Aku ni memang jenis tak tau duk diam. Kalau free sikit bukan reti nak berehat, bila dah penat mula lah merungut kata tak cukup rehat. Tapi sapa yang cari penyakit sebenarnya?? Akak jugak. 

Neway ni nak citer pasal donut. Aku ni kalau bab2 resepi meroti ke mendonut ni memang simpan dalam kolbu je sebab kebanyakan resepi ni mesti guna Bread Machine (kalau nak lagi senang dan gerenti jadi lah). Aku ni nak beli BM tu pun dah alang kepalang. Lagi 3 bulan dah nak berhijrah, kang jadi gajah putih lah pulak.

Since, banyak sangat lah pulak masa terluang, rempit jap kat alam siber ni terjumpa resepi donut suria ni. Aku rasa resepi donut ni memang femes lah di kalangan blogger masak memasak ni sebab kat mana2 dapur mesti ada donut ni. Lagipun aku tengok resepinya taklah susah sangat.

Donut Suria
Bahan Binaan :-
3 cawan tepung gandum
3 camca besar susu tepung
3 camca besar gula halus
3 camca besar lemak sayur (shortening)
1/2 camca teh garam (yang ni mat tambah sendiri)
200 ml air suam*
2 camca teh instat yeast*(*disatukan dan biar berbuih)
Sedikit lagi air (extra)


 Cara Binaan :-
  1. Satukan tepung gandum, susu tepung, gula halus, lemak sayur dan garam. Kacau rata. Tuang bancuhan yeast + air suam dan gaul rata hingga menjadi doh, jika tak cukup air, tambah dengan sedikitlagi air. Uli hingga licin dan tidak melekat di mangkuk adunan.
  2. Canai doh tadi dan terap dengan acuan donut, alih ke dalam dulang yang telah ditabur sedikit tepung, buat hingga siap. Biarkan 30 minit hingga naik (mat biarkan 45 minit).
  3. Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan, angkat, toskan dan letak atas paper towel. Gaul donat dengan gula halus atau hias ikut suka...menghasilkan kurang lebih 17 biji donat...
Overall, memanglah donut ni tak segebus donut J.Co pojaan hatiku itew, tapi sedap jugak. Rangup kat luar dan lembut kat dalam...hee...cukup description gitew??? Nak tau, kenalah cuba sendiri tak gitu kita.

Sunday, May 29, 2011

Nasi Ayam Vogie De Vast

Salam semua,

Weekend kali ni tak busy macam selalu so dapatlah nak buat lunch yang vogie de vas sikit. Hee... tak de yang extraordinary pun tapi bagi mak2 yang sibuk kerja tak tentu hala macam aku ni, kira hujung minggu je lah dapat nak masak2 yang mengancam kolbu sikit. So hari ni dah plan nak masak nasi ayam. Walaupun kedai jual nasi ayam tak berapa jengkal je dari rumah tapi kalau buat sendiri kan lagi afdal. Cewah...ok, resepi ni semua hasil intipan dapur MADIHA dan ubah suai sikit ikut selera sendiri.


Nasi Ayam


Bahan Binaan:-

2 pot beras (Ikut keramaian rakyat jelata ya)
6 pot air rebusan ayam (bergantung jenis beras) ~ gunakan pot yang sama utk sukatan beras
sehelai daun pandan
secubit garam
2 ulas bwg putih*
1 biji bwg besar* Bahan2 bertanda * dikisar halus
1/2 inci halia*
sedikt planta untuk menumis
2 biji cengkih
1 biji bunga lawang
1 batang kulit kayu manis

2 biji buah pelaga

Cara Binaan:-

 
1.
Basuh beras dan tos sebentar. Jerang dalam rice cooker bersama air rebusan ayam, garam dan daun pandan.
2. Panaskan sikit planta dalam kuali dan tumis bahan bahan2 blend dan adik beradik rempah ratus tadi. Bila garing masukkan ke dalam beras yg telah dijerang tadi. Kacau rata & tutup periuk rice cooker dan tunggu sehingga nasi masak.


Ayam Madu Lada Hitam


Bahan Binaan :-

    * 1 ekor ayam (dipotong empat) - Pun ikut keramaian rakyat jelata.
    * 1 sudu makan lada hitam atau secukupnya (ditumbuk)
    * 1 inci halia (dikisar)
    * 3 ulas bawang putih (dikisar)
    * madu secukupnya
    * 2 sudu besar sos cili
    * 1 sudu makan sos plum (boleh juga guna sos tomato)
    * 1-2 sudu besar kicap pekat
    * garam secukup rasa
Cara Binaan:-
 

Rebuskan ayam bersama garam dan air secukupnya hingga 1/2 masak. Kemudian toskan. Air rebusan jangan dibuang (boleh buat sup dan masak nasi). Gaulkan ayam dengan semua bahan di atas dan perapkan selama 30 minit. Kemudian digoreng atau di bakar hingga masak.  


* Lebihan bahan perapan simpan untuk di buat sambal kicap.



Sup

Bahan Binan :-

Air rebusan ayam secukupnya
1 sudu besar serbuk rempah sup (MaDiHa guna Adabi) ~ bancuh sikit dengan air
Bawang putih ~ketuk
1/2 inci halia ~ diketuk
bunga lawang
cengkih
kulit kayu manis
buah pelaga

garam
daun sup & daun bawang utk hiasan

Cara Binaan :-

 
Air rebusan ayam tadi dicampurkan dengan serbuk rempah sup & didihkan. Dalam kuali tumis bawang putih ketuk, halia & rempah2 tumis kemudian tuang dlm kuah sup. Tambah garam secukup rasa.


Sambal cili
 

Bahan Binaan :-

5 biji cili merah*
 10 biji cili api*
2 biji tomato*
2 ulas bawang putih*
2 cm halia*
air secukupnya*
1 senduk sos cili
2 sudu besar cuka makan
2 sudu besar gula
Garam & aji secukup rasa

Cara Binaan :-
Kisar semua bahan2 bertanda* diatas kemudian dimasak bersama dengan semua bahan2 yang lain sehingga pekat & sesedap rasa.

Sambal kicap
 

Guna air perapan ayam yang ditapis, kicap manis & kicap cair. Tapiskan air perapan ayam tadi dan campurkan dengan kicap manis serta kicap cair. Masak sebentar hingga mendidih.


Ha..tu dia... jenuh jugaklah bersilat kat dapur sensorang. Tapi sebenarnya tak lah sesusah manapun. Dah siap pun satu hidangan. Jemput makan semua....:)
 

Dapur Berasap © 2011 Designed by NC