Thursday, February 2, 2012

Lemon Butter Cheese Cake

Salam semua,

Hari ni pace agak mandom sikit. Anak dara yang nombor dua tu kena chicken pox pulak, memang letih lah sikit nak melayan.

Neway, hari ni buat kek yang simple tapi sangat gebus ni untuk classmate a.k.a groupmate ku orang Columbia ngan Kazakhtan tu. Diorang ni asal gi kelas je tanya apa aku masak hari ni, sebab hari2 duk tengok gambar makanan kat dalam FB, tapi tak pernah nak semawa kat depa. Hi..bukan tak mau semawa, takut tak kena citarasa. Since dah selalu nau tanya, hari ni terpikir nak buat kek yang simple, yang sure boleh di terima tekak seantarabangsa punyalah. 


Resipi ni dapat dari Blog Dayang Jack. Memang simple, tapi cukup moist dan lemak2 je rasanya sebab ada campuran cheese dan lemon gitew.


Bahan binaan :-

Bahan A

225 g tepung
1 1/2 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh garam

Bahan B

200 g butter
175 g cream cheese
175 g gula (letak 160 g je)
1/2 sudu teh lemon zest
5 biji kuning telur

Bahan C

5 biji telur putih
1 sudu teh jus lemon



Cara Binaan :-

1. Pukul butter dan cream cheese hingga kembang.
2. Masukkan gula dan pukul lagi.
3. Masukkan kuning telur dan parutan lemon, pukul lagi.
4. Masukkan bahan A dan gaul rata.
5. Dalam mangkuk yang lain, pukul bahan C hingga kental.
6. Campurkan bahan C ke dalam adunan tadi dan gaul sebati.
7. Masukkan adunan ke dalam loyang 7 in x 7 in yang telah di gris dan dibakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau hingga masak.




Dah siap, boleh lah dihidang untuk minum petang atau apa2 waktu yang sealiran dengannya.

1 comments:

Ida,Japan said...

slm kenal anna..sedapnyer kek olen..nk balik dulu & follow ladulu

 

Dapur Berasap © 2011 Designed by NC