Thursday, February 2, 2012

Butter Prawn


Salam semua,

Hari ni kita share resipi butter prawn pulak. Actually butter prawn ni dah masak 2 ke 3 hari lepas tapi tak sempat2 nak update resipinya. Since hari ni rasanya banyak aktiviti lain yang nak di bereskan, so kita keluarkan lah resipi ni dari senarai menunggu blog post ni....Oh ya, kalau nak diikutkan memang banyak resipi butter prawn ni, tapi setelah di telek2, I decided to try out a few different recipe and combined it to suit my own style.

Bahan binaan :-

8 - 10 ekor udang besar dibuang kaki dan dikeringkan

Bahan A

1 sudu teh gula dan garam
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh minyak zaitun (apa2 minyak pun boleh)

Bahan B

3 biji kuning telur
1 sudu besar susu cair
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
2 sudu besar butter (untuk menggoreng)

Bahan C

1/2 biji bawang besar dicincang
2 ulas bawang putih di cincang
1 tangkai daun kari
4 biji cili padi di hiris
2 sudu besar butter (untuk menggoreng)
1/4 cawan susu cair
Sedikit sos tiram
Garam dan gula secukup rasa

Cara Binaan :-

1. Perap udang dengan Bahan A selama 15 - 20 minit.
2. Goreng udang dalam minyak panas hingga masak, angkat dan tus kan minyaknya.
3. Panaskan kuali dan cairkan 2 sudu besar butter (boleh campur sedikit minyak untuk mengelakkan telur menjadi hitam), masukkan bahan B. Cara masukkan telur : Sambil mengacau bancuhan telur dalam mangkuk, tuangkan ke dalam kuali dalam bentuk bulatan dan sentiasa dikacau mengikut bentuk bulatan hingga telur menjadi kuning keemasan, angkat dan tapis. (Tapi time ni main kacau je so tak nampak lah bentuk telur tu macam ala2 sarang gitew).
4. Panaskan lagi kuali dengan butter, masukkan bahan C dan masak hingga berbau harum. Masukkan udang tadi dan kacau sebati. Akhir sekali masukkan telur tadi dan boleh diangkat dan dihidang.



Ok, dah pun siap. Memang nampak macam remeh nak buat butter prawn ni, sebab banyak step nak di buat, tapi sebenarnya mudah sangat. Selamat mencuba.

0 comments:

 

Dapur Berasap © 2011 Designed by NC