Sunday, July 22, 2012

Puding Susu Buah Peach


Salam Ramadhan semua,

Hari ni sebenarnya dah masuk hari ketiga kami berpuasa di London. Kat sini waktu berpuasa agak panjang sebab tengah musim panas. Walaupun namanya musim panas tapi cuaca agak nyaman, tambah pulak kalau asyik mendung sepanjang hari, so walaupun kena puasa lama sikit tapi tak lah terasa sangat especially untuk anak2 kecil ni.

Ok, hari ni nak share resipi manisan dulu. Puding susu buah peach ni buat masa first day puasa. Actually resepi puding ni hampir sama je kalau di belek2, cuma berbeza dari segi penggunaan susu dan buah2annya saja. Neway, resipi ni resipi yang dah di ubahsuai dari resepi puding laici dulu.

Ok, jom tengok resipi :-


Puding Susu Buah Peach

Bahan Binaan :-

1 tin buah peach
500 ml air
500 ml susu cair atau susu segar
1/2 cawan gula (boleh di kurangkan kalau tak nak manis)
1 paket agar2 serbuk - 12 g
1 1/2 sudu besar tepung jagung dicampur dengan 2 sudu besar air - jadikan pes
sedikit esen vanilla dan pewarna kuning

Cara Binaan :-

1. Basahkan acuan/loyang dan susun buah peach, ketepikan.
2. Masak serbuk agar2 bersama air, gula dan air sirap buah peach tadi hingga gula larut dan agak mendidih di atas api perlahan.
3. Masukkan susu cair/segar dan kacau lagi hingga agak mendidih.
4. Masukkan esen vanilla dan sedikit pewarna kuning dan kacau.
5. Akhir sekali masukkan pes tepung jagung dan kacau hingga agak pekat.
6. Angkat dan tuang dalam acuan yang berisi buah peach dan sejukkan sebelum di hidang.


Tara..dah siap. Memang lemak2 je rasa puding ni. Kalau guna susu segar mungkin bertambah lemak dan perlu di lebihkan sedikit gula.

Selamat mencuba.



0 comments:

 

Dapur Berasap © 2011 Designed by NC