Tuesday, June 19, 2012

Kuih Getas

Salam semua,

Hari ni dapat semangat baru sikit. Tak tau ler semangat datang dari mana tapi kira tengah berkobar2 lah nak mulakan persediaan membuat Dissertation yang tinggal lagi 2 bulan lebih nak kena hantar ni. 

Neway, hari ni kita share resipi Kuih Tradisi lagi. Kuih ni memang kuih kegemaran ah kak tapi bukan semua orang suka sebab agak manis ala2 kuih keria tapi dari di buat dari pulut. Memang dah lama cari resipi kuih ni, last2 jumpa kat dapur CTDelima. Tq lah kak Siti sebab berkongsi resipi kuih ni dan kali ni kita kongsi pulak kat sini. Cuma rupa kuih getas kak CT nampak lagi mengancam dari kuih getas ah kak ni meaybe sebab bahan yang ada pun lebih kurang je...:)

Kuih Getas
Sumber : Dari Dapur CT

Bahan binaan :-

250 g tepung pulut
150 g kelapa parut putih
130 ml air
secubit garam

Bahan Sira :-

3/4 cawan gula pasir
1/2 cawan air

Cara Binaan :-

1. Campur tepung pulut, kelapa dan garam, kemudian tambahkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi doh.

2. Kepalkan adunan kepada bulat2 kecil dan leperkan (Ketebalan ikut citarasa)

3. Goreng hingga kekuningan dan ketepikan.

4. Untuk gula sira, didihkan air dalam kuali, kemudian masukkan gula, gaul rata hingga pekat, berbuih dan bertali.

5. Bila gula agak pekat, kecilkan api, masukkan kuih yang telah di oreng tadi dan gaul rata. Bila gula agak mengeras, matikan api.


Ok, dah boleh di hidang untuk minum petang atau sarapan pagi. Selamat mencuba.

2 comments:

ogyep yummy mellow said...

salam kenal Anna.,
xpernah cuba buat kuih getas ni... makan pun blm pernah lagi rasanya.. nama & rupanya aje yg dikenal.. mungkin boleh cuba nanti

Anna said...

Salam kenal jugak. Kuih ni kuih tradisi. Ni memang kuih favourite ni.

 

Dapur Berasap © 2011 Designed by NC