Thursday, June 28, 2012

Serimuka Jagung

Salam semua,

Lambat lagi kita bersiaran hari ni. Ni pun kira sambil2 buat dissertation tetiba teringat pulak nak update blog. Hee..memang time2 kena buat kerja lah baru tetiba teringat nak update pong....

Neway, ini pun kira resipi tertangguh je sebab buat dah lama tapi baru nak update hari ni. Resipi ni kira ubahsuai dari resipi asli serimuka pandan atau Puteri Salat. Resipi ni dapat dari dapur Citarasawan. Memang tak mengecewakan lah outcome kuih ni. Lemak2 je rasa dia dan tak terlalu manis.

Ok, jpm tengok resipi.




Kuih Serimuka Jagung
Sumber : Kak Wan 

Lapisan Atas
100gm tepung gandum
40gm tepung jagung
40gm tepung kastard
200gm gula kaster
3 biji telur B
200 ml santan pekat KARA
300 ml air
1/4 teh pewarna kuning jika suka
1/2 tin jagung cream
Loyang 10 x 10"



Cara Binaan :-

1. Lapisan Bawah : Cuci beras pulut dan toskan.  Kukus dgn bahan-bahan lapisan bawah selama 1/2 jam (sehingga masak)
2. Angkat pulut, gaul sebati dan tekan ke dalam loyang yang di alas dengan plastik hingga padat. Ketepikan.
3. Lapisan Atas : Sebatikan semua bahan lapisan atas, kecuali jagung cream.  Whisk dan tapis. Kemudian masukkan jagung cream, gaul rata dan tuangkan ke dalam lapisan bawah. Tutup loyang dgn aluminium foil dan kukus 1/2 jam lagi.
4. Biarkan betul-betul sejuk baru di potong menggunakan pisau plastik yang telah disapu dgn sedikit minyak.



Hmm...memang sedap kuih ni, tapi memang tak boleh lawan lah kuih serimuka asli (pandan). Tapi bagi yang gemar makanjagung macam ah kak ni, ok je. Selamat mencuba.



0 comments:

 

Dapur Berasap © 2011 Designed by NC