Saturday, April 21, 2012

Kuih Tiram




Salam bersiaran,


Oh nampaknya tuan tanah ni semakin malas bukan sebab tengah ibuk menyiapkan assignment, tapi memang penyakit M ni makin menjadi2 pulak lately ni. Assignment memang lah ke laut kan, lagi lah nak menghapdet blog ni.


Neway, sebelum blog ni makin bersawang, kita share resipi tertangguh ni ya. Kuih tiram ni sejenis kuih tradisi lah jugak kiranya. Ah kak ni memang gemar sangat lah kuih2 version bergula macam ni kan. Resipi ni dapat dari buku 'Belajar Memasak' oleh Norzailina Nordin. Beli buku ni sebelum nak datang London hari tu sebab semua resipi dalam buku ni kira kalau kat Malaysia memang gerenti tak buat sebab senang sangat nak dapat tapi bila dah jauh macam ni, semua kena buat sendiri so memang terbaik lah semua resipi dalam buku ni. Actually dah banyak juga resipi yang di cuba cuma tak berkesempatan nak hapdet je :)

Ok, jom tengok resipi.


Kuih Tiram
Sumber : Buku Belajar Memasak oleh Norzailina Nordin

Bahan binaan:-

500 g tepung gandum
1 biji telur
2 sudu besar marjerin
160-180 ml air
50 g tepung ubi
90 ml minyak masak
secubit garam
Gula aising secukupnya
Minyak masak


Cara binaan :-

1. Masukkan telur dan air dalam mangkuk dan gaul hingga menjadi doh.
2. Dalam mangkuk lain, campurkan tepung ubi dan miyak masak hingga menjadi pes dan ketepikan.
3. Ambil sedikit doh, canaikan hingga nipis dan sapu pes tepung rata2 macam dalam gambar.
4. Gulung kemas secara memanjang.
5. Potong setebal 1.5 cm.
6. Canaikan nipis.
7. Goreng dalam minyak panas.
8. Bila keperangan, angkat dan tuskan..
9. Bila sejuk, gaul dengan gula aising.


Ok, dah siap, memang kaw lah buat kudap2 waktu petang. Selamat mencuba.


1 comments:

Lia said...

can use butter as alternative to the paste :)

 

Dapur Berasap © 2011 Designed by NC