Monday, April 16, 2012

Kaswi Pandan


Salam bersiaran,

Hari ni tekak teringin nak makan kuih melayu pulak. So belek punya belek resipi, terjumpa lak gambar kuih kaswi. Memandangkan bekalan gula melaka pun dah tinggal sikit tapi daun pandan banyak lagi, so kita buat kuih kaswi pandan je lah.


Kuih kaswi pandan ni agak menyerlah sikit kaler hijau nya sebab campur lak dengan pewarna/perisa pandan cap kupoe2.


Alhamdulillah, menjadi kuih kaswi ku kali ni dan kuih ni sekali hadap je makan ngan bebudak tu. Suka rupanya makan kuih ni ya. Neway, resipi kuih ni dapat dari dapur Suzi. Dia buat dua version, pandan ngan blackmore (gula melaka lah tu).






Kuih Kaswi Pandan
Sumber : Dapur Suzi

Bahan Binaan :-

1 cawan tepung gandum
2 cawan air@ air pandan
1 cawan gula pasir
1 sudu besar tepung ubi
1 sudu besar tepung beras
sedikit pewarna hijau @ pandan emulco
1 sudu kecil air kapur makan
sedikit garam * - gaul bersama kelapa parut
1/2 biji kelapa parut * - putih sahaja



Cara Binaan :-


1. Blend semau bahan diatas kecuali kelapa parut & garam.

2. Tapis bahan yang telah di blend ke dalam loyang & kukus selama 30 - 40 minit.-saya guna acuan mufin, masa mengukus dipendekkan..dalam 15 minit je...

3. Setelah masak sejuk kan terlebih dahulu baru potong.

4. Gaul bersama kelapa yang telah digaul bersama garam.

*Kalau masa angkat kuih kaswi ada takungan air di atasnya...sengetkan loyang sedikit, buangkan air takungan guna sudu sedikit demi sedikit dan biarkan seperti asal...tunggu benar2 sejuk barulah di potong menggunakan pisau plastik supaya cantik dan licin.....Selamat Mencuba..
 



0 comments:

 

Dapur Berasap © 2011 Designed by NC