Sunday, April 22, 2012

Homemade Roti Canai


Salam hari minggu,

Hmm...pagi2 minggu ni kalau pekena roti canai pun sedap kan. Cuma masalahnya kat London ni manalah nak di cari kedai jual roti canai macam kat Malaysia tu. Kat sini, kalau nak makan roti canai kenalah di canai sendiri.

Masalah nak mencanai tu pulak kena tunggu mood rajin mari baru menjadi. Neway, hari ni kita share resipi roti canai ni dari buku Belajar Memasak oleh Norzailina Nordin lagi. Ha, kan dah kata memang ada macam2 resipi dalam buku ni yang sememangnya kalau kat Malaysia, ah kak gerenti tak cuba punya lah, tapi kat sini rasa semua resipi dalam buku ni nak buat :)


Roti Canai
Sumber : Buku Belajar Memasak oleh Norzailina Nordin

Bahan binaan :-

500 g tepung gandum
280 - 300 ml air
1 biji telur
2 sudu besar susu pekat manis
2 sudu besar minyak sapi
Garam secukup rasa
Minyak masak



Cara binaan :-

1. Larutkan garam  dalam air dan ketepikan.
2. Dalam mangkuk besar, campurkan tepung gandum, susu pekat, telur dan minyak sapi. Gaul rata.
3. Tambah air secukupnya dan gaul hingga sebati.
4. Uli hingga menjadi doh yang lembut dan bahagikan menjadi bebola kecil macam dalam gambar.
5. Lumurkan bebola dengan minyak masak. Tutup dan biarkan selama 4 jam (ah kak biarkan kat luar semalaman)


6. Renjiskan sedikit minyak dan leperkan bebola tadi.
7. Tarik kelilingnya supaya nipis macam dalam gambar. (Kalau mamak dia tebar, tapi kita ni tak pandai ler nak menebar gitew, maka buat lah cara gini)


8. Tarik ke atas dan lilitkan menjadi bentuk bulatan.


9. Leperkan bulatan doh tadi dengan tangan sebelum di goreng.


10. Goreng atas kuali leper dengan sedikit minyak.
11. Bila keperangan, terbalikkan dan masak lagi sebelah.


Ok, dah siap pun roti canai kita. Mungkin tak lah selembut roti canai mamak tu sebab mamak tu berapa kali pulak dia menebar rotinya supaya jadi lembut. Tapi cukuplah nak bagi lepas gian makan roti canai hihi..


Selamat mencuba.


1 comments:

sue said...

Ana..

resepi puding roti ada tak,
yang mcm kita makan kat hotel tu?
nk cari resepi yg mudah dan sedap..

-suriati, penang

 

Dapur Berasap © 2011 Designed by NC