Thursday, February 16, 2012

Skinny Tart


Salam semua,

Hari ni pagi2 lagi dah buat dessert hihi..bukan apa sebab dah plan semalam nak keluar hari ni dan lagipun kuah custard pun dah buat malam tadi, so pagi2 ni ah kak dah ke dapur menyiapkan pastry cup ni. Lagipun strawberry yang beli semalam macam dah nak lembik, so baik kita transform dia cepat2.



Resipi ni dapat dari dapur Rima Singapore. Memang betul kata Rima, ini ler dessert yang paling sihat dan cepat nak di siapkan.



Rima guna buah blueberry ngan blackberry. Since semalam kat Romford Market tu dah beli strawberry ngan raspberry, so jadi lah tart ni merah menyala rupanya. Anyway, any fruits can be used, ikut suka kita dan kesesuaian stok barang yang ada je.


Bahan binaan kulit tart :-

Filo pastry secukupnya (Beli yang dah siap je)
Butter dicairkan secukupnya
Muffin pan

Cara binaan :-

1. Bentangkan filo pastry dan sapu dengan mentega cair.
2. Potong bentuk empat segi secukupnya untuk dimuatkan ke dalam muffin pan dan kulit pastry tergantung di tepi muffin pan.
3. Buat berulang kali hingga mendapat 2-3 lapisan filo pastry dalam setiap muffin pan.
4. Bakar dalam oven pada suhu 180C selama 5 minit atau sehingga kulit pastry keperang-perangan.
5. Sejukkan seketika sebelum dikeluarkan dari muffin pan.


Bahan binaan inti :- (Yang ni I used Mat Gebu @ Myresipi punya filling)


300 ml susu segar
3 biji kuning telur
50 g gula halus
20 g tepung gandum*
20 g tepung jagung*(*disatukan dan diayak)
1 camca teh esen vanilla dan 2 camca besar mentega atau marjerin


Cara binaan :-

1. Panaskan susu hingga menjadi suam. Matikan api.

2. Dalam satu bekas, satukan kuning telur, gula dan tepung yg telah diayak. Kacau menggunakan wisk hingga berkrim. Tuang susu suam sedikit2 sambil terus mengacau hingga susu habis dituang.

3. Tenggekkan bekas berisi adunan tadi atas air mendidih dan terus mengacau hingga adunan berubah menjadi pekat dan licin.

4. Matikan api dan masukkan esen vanila dan mentega atau marjerin. Kacau hingga sebati. Alihkan ke dalam bekas yg bertutup dan tutup rapat.

1.

Pipekan filling ke dalam mangkuk pastry dan susun buah atas filling. Taburkan sedikit gila icing diatas tart tadi.

0 comments:

 

Dapur Berasap © 2011 Designed by NC