Hmm....dah selalu makan ikan ni sampai dah tak tau pulak nak masak macam mana. Kalau tak jumpa ikan hari tu kemain lagi macam2 jenis masakan duk terbayang kat kepala ni.
Neway, sejuk2 macam ni dapat makan yang kukus2 ni pun sedap jugak. Memandangkan baru je beli ikan siakap or seabream semalam, memang cantik sangatlah tu. Lagi pun stok asam boi pun memang berlambak2......macamlah nak letak sampai sebungkus kan. Resipi ikan ni dapat dari blog MyResipi hasil sumbangan Mat Gebu. Rasanya dalam resipi tu tak letak asam boi, tapi ah kak tambah sebab nak bagi variety sikit rasanya. Hasilnya memang mabeles hihi...
Bahan binaan :-
1 ekor ikan siakap
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh tepung jagung
1/2 sudu teh serbuk lada sulah
Bahan sos
3 sudu besar jus limau kasturi
1 1/2 sudu besar minyak
1 1/2 sudu teh gula
1/2 sudu teh garam
5-10 biji cili padi dihiris
1/2 kuntum bunga kantan dihiris (tak letak)
1 helai daun limau purut dihiris
2 batang serai dihiris
1/2 inci halia di hiris
2 ulas bawang putih dihiris
1/2 sudu teh tepung jagung
1/2 sudu teh serbuk pati ikan bilis
4 - 6 biji asam boi
Cara binaan:-
1. Perap ikan dengan garam, serbuk lada sulah dan tepung jagung, ketepikan sementara menyiapkan bahan sos.
2. Dalam satu bekas, satukan semua bahan sos, gaul sebati.
3. Panaskan kukusan dan sediakan bekas tahan panas.
4. Letak ikan dalam bekas tadi dan tuang bahan sos atas ikan hingga rata termasuk dalam bahagian perut ikan. Kukus selama lebih kurang 10 minit.
5. Sedia untuk di hidang.
Sekali sekala makan ikan kukus dengan nasi panas2 ni memang masyuk woo....selamat mencuba.
0 comments:
Post a Comment