Salam semua,
Kalau semalam kita makan kuih cucur badak, hari ni kita makan kuih lagi tapi kita makan pulut manis dengan pulut pedas pulak..amacam.....barulah balance ye tak. Ada manis, ada pedas.
Actually, inti cucur badak semalam masih ada balance lagi, so dari terbuang gitu je, baik lah kita jadikan dia benda yang boleh dimakan. Tak gitew???
So hari ni decide nak wat pulut manis ngan pulut pedas ni. Actually pulut pedas ni memang lah faberet ahkak dari kecik2 dulu sampai lah sekarang. Masa kecik2 dulu, asal bulan puasa je mesti kirim kat abah suruh beli kuih ni buat berbuka dan hampir setiap hari lah abah tak pernah mis beli kuih ni.
Tapi la ni, kalau nak makan, ha...ko buat lah sendiri nak ye... ok, jom tengok resipi. Oh ya, resipi pulut manis ni dapat dari blog Rencah Kehidupan ni, tapi yang pulut pedas tu resipi ikut resipi kuih badak kat SINI ya.
Bahan binaan :-
3 cawan pulut (di rendam semalaman)n- I guna 2 cawan je
100 ml santan ( I guna 175 ml)
sedikit garam
Bahan binaan inti :-
1/2 biji kelapa parut
3 sudu besar gula melaka (I guna molases sugar)
secubit garam
sedikit air (I tambah yang ni)
Cara binaan :- (My style)
1. Kukus pulut tadi bersama santan dan garam selama 1/2 jam atau hingga santan sekata dan pulut masak.
2. Untuk inti manis : Masukkan semua bahan inti dalam periuk dan kacau hingga pekat. Boleh tambah 1 sudu teh tepung jagung untuk bagi pekat, tak nak pun tak pe.
Untuk pulut manis:-
1. Kalau ikut resipi asal balut dalam daun pisang, tapi daun pisang nan ado, so ah kak letak inti kelapa manis dalam acuan jelly dan tekankan pulut keatasnya, kemudian terbalikkan.
Untuk pulut pedas :-
1. Kepal2 kan pulut buat bentuk bulat dan gaul dengan inti kelapa pedas tadi.
Ok, dah siap pun. Sebenarnya, bentuk pulut ni boleh ikut suka hati sendiri nak buat macam mana pun. Tak nak ada bentuk pun ok je, janji sedap dimakan. Selamat mencuba.
0 comments:
Post a Comment