Friday, February 17, 2012

Agar-agar Lapis Pelangi


Salam bersiaran,

Ohw..hari ni pun ah kak ada sikit busy sebab nak bawak mak gi jalan2. Jadi resipi hari ni pun kira resipi tertunggak jugak. Agar2 lapis pelangi ni pun buat masa Majlis Yasin sempena Maulidur Rasul yang lepas. So hari ni kita share resipi ni ok. Oh ya, resipi ni dapat dari Blog Myresipi sumbangan Aziemas.


Bahan binaan :-


Bhn A
2 sudu makan serbuk agar2
1200 ml air
200 gram gula
Pewarna- ikut suka 

Bhn B
2 sudu makan serbuk agar2
400 ml santan
800 ml air
200 gram gula
1/2 sudu teh garam



Cara binaan :-


1. Masak bahan A hingga hancur- kecuali warna.

2. Kemudian tapiskan, letak dlm mangkuk. Biarkan dlm bekas lain (kaedah double boiler) @ biarkan dgn api kecil.

3. Masak bahan B hingga hancur - kecuali santan & garam.

4. Dah masak, masukkn santan dan garam. Didihkan sekejap sahaja. Buat spt bhn A - tapis letak dlm mangkuk, biarkan dlm bekas lain ( double boiler) @ biarkan atas api kecil.

CARA MELAPIS: 

1. Sukat 250 ml agar2 (A) letak pewarna, masukan dlm loyang dan biarkan dlm 5 minit @ agak keras.

2. Lapisan pertama dah agak keras, lorek2 permukaan agar2 yg dah agak keras tadi dgn garfu supaya lapisan akan melekat. Sukat lagi 250 ml agar2 (B) tuang dalam loyang, biarkan dalam 5 minit.

3. Ulangi langkah 5 & 6 hingga habis, setiap kali turn agar2 (A) kena letak pewarna..ikut sukalah nak letak warna apa..TAPI jgn lupa setiap lapisan yg dah keras mesti di lorek2 dengan garfu. Agar2 (B) tetap clear warna putih santan je...ala2 mcm kek lapis



Ha tu dia, memang nampak macam leceh. Memang kena sabar sikit sebab nak tunggu setiap lapisan keras dulu baru boleh di lapis supaya hasilnya nampak cantik. Rasa memang marbeles sebab rasa manis agar2 di gabung dengan rasa santan.


Selamat mencuba.

2 comments:

Zaitun Palestine said...

Sedapnya,...nyum nyum nyum

meamore said...

cantik.. nampak sedap..

 

Dapur Berasap © 2011 Designed by NC