Sunday, January 22, 2012

Kari Dalca

Salam hujung minggu,

Actually semalam ada majlis bacaan Yaasin kat rumah. Ramai jugak jemputan yang datang mengimarahkan majlis. Alhamdulillah, seronok jugak bila dapat berkumpul sekali sekala macam ni, hilang sikit rasa rindu kat sanak saudara yang jauh ditinggalkan kat Malaysia.

So semalam bersilatlah memasak sorang2 kat dapur. Antara menu yang disediakan semalam - nasi beriyani, ayam sambal cili padi, rendang udang minagkabau dan kuah kari dalca ni. 2 menu tadi dah disertakan resipinya, so kali ni kita share resipi kari dalca ni pulak. Tapi as usual, ni pun kira resipi campak2 je mengikut bahan2 yang boleh didapati kat sini. Sukatan tu hanya sebagai asas, selebihnya kena agak2 sendiri.

Bahan binaan :-

100 g kacang dalca direbus hingga empuk.
4 biji bawang merah dihiris halus
4 ulas bawang putih
5 cm halia
1 biji santan
2 - 4 sudu besar serbuk kari dalca atau serbuk kari daging
Rempah 4 sekawan (bunga lawang, cengkih, buah pelaga dan kulit kayu manis)
Kiub pati ayam (optional)
seurat daun kari
Kentang, Carrot, Kacang Panjang (Ikut suka nak letak berapa banyak)
2 biji tomato dibelah empat
garam dan gula secukup rasa


Cara binaan:-

1. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia sehingga naik bau.
2. Masukkan rempah empat sekawan dan tumis lagi.
3. Masukkan rempah kari dalca yang dicampur sedikit air dan daun kari. Tumis sehingga pecah minyak.
4. Masukkan santan dan air  (sebanyak mana kita nak kuahnya). Masukkan kentang.
5. Masak hingga hampir mendidih, masukkan kiub pati ayam, garam dan gula secukup rasa.
6. Akhir sekali masukkan sayur2an, kacal dal yang telah direbus tadi dan tomato.


Kari dalca ni sedap dimakan dengan nasi beriyani atau roti canai.


0 comments:

 

Dapur Berasap © 2011 Designed by NC