Sunday, May 15, 2011

Nasi Goreng Cina

Since ada banyak jemputan kenduri kendara so dapur ku tak berasap lah jawabnya. Tapi sebelum keluar kenalah alas perut sikit kan. So kita masak yang paling simple lagipun balance nasi pun banyak lagi. Rakyat jelata kat rumah ni memang gitew, kalau masak sikit tak cukup, masak lebih tak habis. Nasib boleh di  bega lagi jadi nasi goreng, kalau tidak memang ke tong sampah lah jawabnya.

Bahan binaan:
 
1 mangkuk besar nasi sejuk  
1 biji telur
isi ayam
udang
sayur campur
minyak untuk menumis
garam secukup rasa

Bahan Tumis [tumbuk]

2 ulas bawang putih
1 s/k lada hitam

Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehinga wangi.
2. Masukkan telur dan biarkan sebentar.
3. Bila nampak telur separuh masak kacau supaya hancur sedikit.
4. Masukkan sayur campur dan udang. Kacau rata.
5. Masukkan nasi dan garam. Kacau supaya rata.
6.Angkat dan hidangkan.

0 comments:

 

Dapur Berasap © 2011 Designed by NC