Friday, May 18, 2012

Apam Indon


Salam bersiaran,

Huhu..lama betul tak hapdet resipi kan. Maklumlah tuan tanah sekarang ni tengah di landa penyakit M Kalau boleh hari2 tak nak keluar dari selimut, nak berkelubung je. 


Neway, sebab dah lama sangat tinggalkan dapur ni, so hari ni kita share resipi tertangguh je lah yek. Apam Indon ni buat memang dah berminggu yang lepas, masa tengah agak2 rajin. Kalau suruh buat lagi sekali sekarang, gerenti tahun depan baru dapat makan.

Apam ni kalau tengok dari jauh, macam kek, even teksturnya pun hampir sama macam kek cuma tang rasa gebusnya tu je baru lah rasa apam. Resipi asal rasanya memang dari Indonesia sebab tu lah namanya Apam Indon, tapi yang ni kita ceduk resipi dari dapur Ita Masam Manis.

Ok, jom tengok resipi.



Apam Indon
Sumber : Ita @ Masam Manis

Bahan Binaan:-


5b iji telur
1 sudu kecil ovalette
1 sudu kecil esen vanilla
300 gm tepung gandum
300 gm gula halus
250 ml susu segar atau santan 
1/2 sudu kecil baking powder
sedikit garam
pewarna (ikut suka)



Cara Binaan :-


1. Panaskan kukusan.Untuk mengelakkan air menitik ke atas kek, balut penutup dgn sehelai kain.
2. Sediakan loyang ukuran 9 inci.
3. Oleskan dengan minyak dan alas dasar loyang dengan baking paper
4. Ayakkan tepung bersama baking powder.
5. Campurkan garam ke dalam susu.
6. Putar telur dan ovalette pd kelajuan tinggi hingga kembang.
7. Masukkan gula sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan esen vanilla.
8. Kurangkan kelajuan mixer. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit berselang seli dgn susu.
9. Bahagikan adunan kpd 3 bahagian. Masukkan perwarna yg disukai.
10. Masukkan adunan adunan pertama ke dlm acuan. Kukus selama lebih kurang 10 minit atau smpai bhgn atas tu tak melekat.
11. Ulangi kaedah yang sama untuk lapisan yang ke2 dan ke 3
12. Adunan yang terakhir hendaklah dikukus selama 30 ~ 40 minit atau sehingga apam masak sempurna.



Hmm..memang gebus dan sedap Apam ni, tapi kalau ahli keluarga tak ramai, boleh buat 1/2 dari adunan asal ni sebab 1 adunan ni memang puas lah makan.

Selamat mencuba.

0 comments:

 

Dapur Berasap © 2011 Designed by NC