Sunday, March 25, 2012

Kacang Salut Tepung


Salam bersiaran,

Hihi..minggu ni agak sibuk sikit sebab ada banyak event yang nak dijayakan dan minggu depan ni umi dah nak balik Malaysia :(, maka sibuklah ah kak nak bawak umi berjalan, shopping2 sikit sebelum balik.

Oleh yang demikian, kita share resipi tertangguh je lah hari ni ya. Kali ni kita buat kacang salut tepung. Actually teringin nak makan kacang ni masa jalan2 kat area London Eye hari tu, ternampak ada orang jual kacang ni, tu yang terus menjadi tu.

Neway, kacang ni pun memag sedap di buat kudap2, tak pun boleh ler buat jamu tetamu masa nak raya nanti. Ok, resipi pun sendiri punya je tapi kalau ada tersama dengan mana2 pihak, mintak halal ye.




Kacang Salut Tepung

Bahan Binaan :-

1 bungkus kacang tanah @ 500 g sebungkus 
1 sudu besar jintan - di kisar halus
1 sudu besar jintan putih - dikisar halus
1 biji telur
secubit garam
 2 sudu besar gula (Boleh lebihkan kalau nak manis)
1/4 cawan tepung gandum (Lebihkan kalau adunan masih cair)



Cara Binaan :-

1. Campur semua bahan (kecuali kacang) dalam mangkuk dan gaul sebati.
2. Masukkan kacang dan gaul hingga semua bahan salutan tadi menyalut kulit kacang.
3. Goreng dalam minyak yang panas hingga garing.
4. Angkat dan simpan dalam bekas kedap udara.

Kalau makan kacang ni memang tak boleh berhenti punya. Nak pulak time tengah kering idea buat assignment, rasanya habis kacang sebotol pun idea tak datang2. Ok, selamat mencuba.

4 comments:

Anonymous said...

Senang nampak.

Soalan: adakah salut pada kacang mentah, atau kacang tanah tuh perlu digoreng dahulu kejap?

Thanks.

Nik

Anna said...

Salam Nik,

Kacang tu salut mentah2, lepas tu baru goreng.

Anonymous said...

Thanks.

Semalam sudah try buat.
Sedap, rangup.

Cuma saya ada masalah nak tentukan kacang tuh mmg betul masak or tak. Sebab ada yg masih kurang masak.
Terima kasih share resepi simple ni.

Nik

Nora Karim said...

kacang goreng ni mmg sedap!! resipi arwah mak saya lain sikit...

 

Dapur Berasap © 2011 Designed by NC