Tuesday, January 24, 2012

Satay Lilit Ayam

Salam semua,


Hari ni ah kak dah start kelas, walaupun kelas start kul 6 petang, maknanya pagi2 ni masih ada masa lah juga untuk bersenggang2 dan main masak2 tapi disebabkan hari ni merapakan hari pertama untuk sem ni, maka persiapan mental adalah penting dik non supaya tidak terkujat.

So hari ni kita share resipi yang simple dan dah buat minggu lepas tapi tak sempat nak update resipi. Resipi dapat dari blog Kak Wan. First time makan satay lilit ni kat Restoran Bumbu Bali, Puchong. Memang sedap satay ni dan dia bukanlah macam satay yang biasa kita makan cicah kuah tu, satay ni boleh makan dengan nasi. So, tak mo citer panjang, jom kita terjah.


Bahan binaan :-

200 g isi ayam
100 g isi udang (tak letak)
2 tangkai kucai di racik
1sudu besar santan pekat
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh gula
9-11 batang serai
minyak untuk menumis

Bahan kisar

3 tangkai cili merah
2 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
1 cm kunyit dibakar
1 biji buah keras disangai (tak letak)
1/4 sudu teh ketumbar biji
1/2 sudu teh belacan dibakar



Cara binaan :-

1. Kisar isi ayam dan udang bersama santan pekat dalam food processor hingga lumat. Ketepikan.
2. Tumis bahan kisar hingga naik bau. Angkat dan sejukkan.
3. Masukkan isi ayam dan udang tadi kedalam bahan kisar beserta daun kucai, garam dan gula.
4. Ambil sedikit adunan, kepalkan dan lilitkan pada batang serai.
5. Bakar dalam oven pada suhu 180 C selama 20 minit. Lapikkan dulang dengan aluminium foil dan tutup batang serai dengan foil untuk mengelakan ia hangus.



Ok, dah siap untuk dihidang dengan nasi panas dan lauk sampingan lain. Kalau nak ratah pun boleh jugak.

0 comments:

 

Dapur Berasap © 2011 Designed by NC