Wednesday, January 25, 2012

Cucur Udang Tembun

Salam semua,

Ok, hari ni kira masuk hari kedua kelas untuk sem ni. So far the first class went not as I expected but then that's beside the story. 

Semalam, kitorang terima kunjungan tetamu dari Malaysia. Kawan2 lama my hubby yang rancang nak round Europe for this whole 2 weeks. So sementara nak menunggu makan tengahari, kita jamu diorang makan cucuq udang dulu. Diorang ni memang jenis tekak Melayu, baru sampai sehari dah cari nasi. Nasib baiklah kat rumah ni pun jenis tekak melayu jugak, kalau tidak kempunan lah.

Ok, jom kita tengok resipi cucuq ni. Btw, cucuq ni takde ler tembun mana sebab malas nak buat bagi tembun tu, lambat pulak rasanya nak siap, so kita campak je dia dalam kuali macam buat cucuq biasa tu je but still naik tembun jugak :)

Bahan binaan :-

2 cawan tepung gandum
1/2 sudu besar yis
2 cawan air
1 labu bawang besar dihiris
sedikit taugeh dan daun kuchai
1/4 sudu serbuk kunyit
secubit garam
10-15 ekor udang

Hirisan timun dan sengkuang (optional




Bahan Kuah Cili

5-10 biji cili merah (Pakai cili kering pun boleh jugak)
3 ulas bawang putih
1/3 cawan gula pasir
1/4 cawan cuka
secubit garam


Cara binaan :-

1. Dalam satu bekas, masukkan tepung, yis, garam dan serbuk kunyit, digaul rata. Masukkan air sedikit demi sedikit, agak supaya tidak terlalu cair.
2. Masukkan hirisan bawang, kuchai dan taugeh. Perap selama 30 minit.
3. Panaskan minyak dalam kuali, dan sendukkan adunan dan letakkan udang diatas adunan, masak dalam minyak panas tadi.

Cara binaan kuah :-

1. Kisar cili dan bawang putih, masukkan ke dalam periuk beserta gula dan garam.
2. Masak dengan api perlahan sehingga pekat.
3. Masukkan cuka dan masak lagi hingga sederhana pekat.
4. Tutup api dan boleh dihidang bersama cucur udang.




Ok, dah boleh dimakan bersama hirisan timun dan sengkuang. Kalau takde pun takpe. Btw, resipi ni telah diceduk dan diolah dari dapur En. Ah Mat Gebu yang glam itew.

0 comments:

 

Dapur Berasap © 2011 Designed by NC