Monday, February 28, 2011

Asyik-asyik Sup Ayam


Tengah-tengah hari yang terik ni memang sedap kalau dapat makan sup kan. Ha, meh ler cuba resepi yang simple ni. Selalu asyik makan sup ayam je, kali ni teringin lak nak makan sup ikan.

Sup Ikan Merah

Bahan :-
(Mengikut saiz keluarga memasing ya)

2 potong Ikan Merah
1 labu bawang besar
1 ulas bawang putih
 1 inci halia 
1 kuntum bunga lawang 
2 kuntum cengkih
2 biji buah pelaga 
1 batang kulit kayu manis
1 kiub pati ikan Bilis 
Air (agak2, nak kuah lebih letak lebih)
Sedikit daun sup dicincang
lada Sulah, Garam dan Gula secukup rasa
Baby Carrot dan tomato (optional)

Caranya:-

1. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia yang dah dipotong dadu dan dihiris sehingga naik bau;
2. Masukkan bunga lawang, cengkih, buah pelaga dan kulit kayu manis dan tumis lagi;
3. Masukkan air, lada sulah, garam, gula dan kiub pati ikan bilis dan biar mendidih;
4. Masukkan ikan dan biar sehingga ikan masak;
5. Masukkan carrot dan tomato. Biar hingga masak;
6. Bila dah masak, taburkan daun sup yang telah dicincang tadi.
Sedia untuk dimakan bersama nasi panas dan kalau nak umph lagi bersama cili kicap.

0 comments:

 

Dapur Berasap © 2011 Designed by NC