Friday, January 27, 2012

Seabass Macam-Macam Rasa

Salam semua,

Ok hari ni tak berapa nak boleh cerita panjang sebab sibuk memanjang sepanjang hari ni. Kat rumah ada tetamu dari Manchester, at the same time tengah sibuk gak bersiap sebab nak gi bercuti hujung minggu ni. So kita just share resipi yang dah selalu gak buat tapi baru sempat nak letak resipinya. Kali ni kita masak ikan seabass  3 rasa. Seabass ni kalau kat Malaysia namanya ikan kerisi cuma kerisi kat sini lain sikit bentuknya dari yang kat Malaysia tu dan kali ni memang best sikit masak ikan2 ni sebab baru dapat ikan segar dari Billingsgate market kat London ni.

Ok, jom kita tengk resipi.

Bahan binaan :

1 - 2 ekor ikan seabass atau apa2 jenis ikan lain dibersihkan dan digoreng selepas diperap dengan garam dan kunyit.
10-15 biji cili kering *
1 labu bawang besar*
4 ulas bawang putih*
5 cm halia dihiris
2 camca besar sos tiram atau kicap pekat
2 camca besar sos tomato
1 - 2 biji tomato dibelah empat
sedikit sayur2 an di celur dalam air panas yang dicampur sedikit garam
1 biji limau kasturi atau limau nipis di belah
sedikit garam dan gula secukup rasa

Cara binaan :-

1. Kisar bahan bertanda * dan tumis dalam kuali beserta halia yang telah dihiris hingga pecah minyak sedikit.
2. Campurkan sos tiram dan sos tomato, kacau sebati.
3. Perasakan dengan garam dan gula.
4. Setelah masak (boleh juga ditambah sedikit air jika terlalu pekat), angkat dan tuang ke atas ikan yang telah di goreng tadi.
5. Hiaskan dengan sayur2an yang telah di celur dan tomato.
6. Perahkan jus limau ke atas hidangan.
7. Sedia untuk dihidang.


Ok dah siap. Senang je resipi campak2 ni sebenarnya. As usual, sukatan tu cuma anggaran sahaja, seeloknya kita agak2 sendiri rasa dan kuantiti mengikut kesesuaian.

0 comments:

 

Dapur Berasap © 2011 Designed by NC