Thursday, May 31, 2012

Pandan Chiffon Mudah


Salam semua,

Wah, makin lama makin malas nampaknya tuan tanah nak menghapdet blog ni kan. Aktiviti memasak pun semakin kurang sekarang ni sebab keadaan tuan tanah yang tak berapa nak stabil kebelakangan ni.  Neway, kali ni kita share resipi kek chiffon pandan dari dapur Rinnchan.

Actually, kek chiffon ni memang lah kek kegemaran ah kak akan tetapi ah kak ni memang agak lemah bila bab nak membuat kek2 yang ringan ala2 angin ni sebab kalau tersilap gaya bakal menjadi santapan cik Tong Sampah. Akan tetapi juga, disebabkan tekak ni tetiba rasa teringin sesangatlah nak makan kek chiffon ni, maka ku gagahkan juga lah mencari resipi kek yang mudah2 dan  resipi dari Rinnchan ni nampaknya yang paling sesuai.

Ok, jom tengok resipi.



KEK CHIFFON PANDAN
Sumber : Rinnchan

Bahan A (Diayak sebanyak 3 kali)
150gm tepung kek
1 camca teh baking powder

Bahan B
4 biji kuning telur saiz A
70gm gula castor
1/4 camca teh garam halus

Bahan C
85ml corn oil, Rinn guna canola oil
115ml jus pandan, Rinn blend daun pandan dan air

Bahan D
4 biji putih telur saiz A
70gm gula castor
1/2 camca teh cream of tartar 




Cara Binaan :-

1. Blend 10 helai daun pandan bersama 150ml air masak.
2. Dapatkan 115ml jus pandan. Gunakan saputangan kecil yg bersih utk memerah. Kalau guna penapis mungkin habuk-habuk hampas daun pandan akan turut masuk.
3. Gunakan handmixer utk memukul Bahan (B).
4. Masukkan canola oil dan teruskan memukul.
5. Putar sehingga kembang.
6. Masukkan jus pandan. Teruskan memutar.
7. Teruskan memutar hingga rata.
8. Boleh tambahkan sedikit pewarna hijau untuk menaikkan lagi warna hijau. Tak bubuh pun tak pe.
9. Masukkan sedikit demi sedikit tepung. Dengan menggunakan spatula kacau setakat tepung hilang
dari pandangan. Jangan terlebih kacau.
10. Dengan kelajuan tinggi putar putih telur hingga kembang. Masukkan cream of tartar dan terus putar. Masukkan gula castor dan terus memutar hingga putih telur kental tetapi jangan terlebih putar. Cukup sekadar putih telur tidak tumpah walaupun mangkuk mixer diterbalikkan.
11. Masukkan separuh dari putih telur kental tadi ke dalam bancuhan kuning telur yg dah jadik hijau tadi.. 
12. Kaupbalikkan hingga rata. Jangan diputar. Jangan risau kalau adunan kelihatan "lumpy" atau berketul-ketul kerana memang itu yg resipi kehendaki untuk menghasilkan kek yang gebu dan berongga.
13.Tuangkan bancuhan di atas ke dalam mangkuk yg berisi separuh lagi putih telur yg telah dipukul kental tadi.
14.Kaupbalikkan adunan sehingga rata dan sebati.
15. Tuangkan ke dalam acuan chiffon dan dibakar di dalam oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu to moderate 175 darjah cel. lebihkurang 20min awal. Bakar selama 40min - 45min.
* Tolong jangan lapik acuan dengan kertas minyak atau disapu dengan butter atau majerin. Cukup sekadar dilap dengan kain kering yg bersih. Dasar dan dinding acuan yg tidak bergris membantu "memegang" kek yang di dalam proses mengembang-naik.  



Kek yang dah siap dibakar dan di potong. Alhamdulillah, cubaan kali pertama ni menjadi nampaknya dan kek pun sangat gebus. Yang paling tak tahan aroma pandan yang menyucuk2 hidung masa kek di bakar. To note : kek ni tak sampai 1/2 jam habis licin di kerjakan dik bebudak kat rumah ni *wink*.

Selamat mencuba.

Friday, May 18, 2012

Apam Indon


Salam bersiaran,

Huhu..lama betul tak hapdet resipi kan. Maklumlah tuan tanah sekarang ni tengah di landa penyakit M Kalau boleh hari2 tak nak keluar dari selimut, nak berkelubung je. 


Neway, sebab dah lama sangat tinggalkan dapur ni, so hari ni kita share resipi tertangguh je lah yek. Apam Indon ni buat memang dah berminggu yang lepas, masa tengah agak2 rajin. Kalau suruh buat lagi sekali sekarang, gerenti tahun depan baru dapat makan.

Apam ni kalau tengok dari jauh, macam kek, even teksturnya pun hampir sama macam kek cuma tang rasa gebusnya tu je baru lah rasa apam. Resipi asal rasanya memang dari Indonesia sebab tu lah namanya Apam Indon, tapi yang ni kita ceduk resipi dari dapur Ita Masam Manis.

Ok, jom tengok resipi.



Apam Indon
Sumber : Ita @ Masam Manis

Bahan Binaan:-


5b iji telur
1 sudu kecil ovalette
1 sudu kecil esen vanilla
300 gm tepung gandum
300 gm gula halus
250 ml susu segar atau santan 
1/2 sudu kecil baking powder
sedikit garam
pewarna (ikut suka)



Cara Binaan :-


1. Panaskan kukusan.Untuk mengelakkan air menitik ke atas kek, balut penutup dgn sehelai kain.
2. Sediakan loyang ukuran 9 inci.
3. Oleskan dengan minyak dan alas dasar loyang dengan baking paper
4. Ayakkan tepung bersama baking powder.
5. Campurkan garam ke dalam susu.
6. Putar telur dan ovalette pd kelajuan tinggi hingga kembang.
7. Masukkan gula sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan esen vanilla.
8. Kurangkan kelajuan mixer. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit berselang seli dgn susu.
9. Bahagikan adunan kpd 3 bahagian. Masukkan perwarna yg disukai.
10. Masukkan adunan adunan pertama ke dlm acuan. Kukus selama lebih kurang 10 minit atau smpai bhgn atas tu tak melekat.
11. Ulangi kaedah yang sama untuk lapisan yang ke2 dan ke 3
12. Adunan yang terakhir hendaklah dikukus selama 30 ~ 40 minit atau sehingga apam masak sempurna.



Hmm..memang gebus dan sedap Apam ni, tapi kalau ahli keluarga tak ramai, boleh buat 1/2 dari adunan asal ni sebab 1 adunan ni memang puas lah makan.

Selamat mencuba.

 

Dapur Berasap © 2011 Designed by NC